Spune NU drogurilor!

Posted: februarie 3, 2010 in Stuff

Spune NU drogurilor!

 

 

 

Tocmai pentr u ca am citit „Weekend cu mama”, de Vera Ion, m-am gandit sa scriu aici despre droguri. Despre dorinta de a consuma aceste droguri, despre dorinta de a te lasa de ele. Subiectul este foarte cunoscut, foarte discutat, deci banuiesc ca stiti ce sunt drogurile si cam ce fac ele. Eu m-am informat si o sa scriu despre cateva din genurile de droguri consumate.

Heroina

 

 

este un drog foarte puternic, care produce euforie. In timp, euforia dispare si apare toleranta. O doza crescuta de heroina (asa numita overdose) este fatala. Datorita schimbului de materiale (seringi) in special intre consumatorii de heroina exista un risc de contaminare cu HIV sau virusul hepatitei. Supradoza (overdose) de heroina e tratata de obicei cu un antagonist opioid, de regula naloxona sau naltrexona. Se considera ca moartea prin overdose de heroina este foarte rar intalnita, moartea unor heroinomani datorandu-se mai mult substantelor de diluare (in special chinina). Alti antagonisti folositi pentru tratarea intoxicatiei cu heroina sunt buprenorfina si metadona.

Cocaina

 

 

este un stimulant puternic al Sistemului nervos central SNC. E obtinuta din frunzele arbustului de coca. Este unul dintre cele mai raspandite droguri cu un caracter de a produce dependenta consumatorului fata de stupefiant. Frunzele de coca, dupa ce sunt puse la uscat mai multe zile pe suprafate pardosite, sunt amestecate cu kerosen si carbonat de calciu, sodiu sau potasiu, dupa care, timp de o noapte, sunt calcate cu picioarele. Cocaina, care este un eter, se transforma in carbonat de cocaina, care se dizolva in kerosen. Solutia este filtrata si se elimina rezidurile, dupa care se amesteca cu acid sulfuric. Se obtine sulfatul de cocaina sau pasta de baza care se precipita si se depune pe fundul vasului. Odata prelucrata, aceasta pasta este pusa la uscat inainte de a fi purificata, pentru eliminarea kerosenului si a altor impuritati reziduale. Pentru aceasta se adauga iar acid sulfuric si permanganat de potasiu. Dupa filtrare, produsul se amesteca cu amoniac, inainte de a fi iar filtrat si uscat. Din pasta purificata obtinuta, cocaina este izolata prin adaugare de acetona sau eter etilic, pentru distilarea sulfatului de cocaina. In etapa finala, se adauga acid clorhidric si alcool care duc la formarea unui precipitat de clorhidrat de cocaina. Acesta se cristalizeaza in timp, luand forma finala in care se comercializeaza.

Hasis

 

 

este un drog care se obtine din mugurii nefecundati ai plantei femele de Cannabis sativa L. Face parte din categoria drogurilor psihoactive slabe. In general, hasisul este consumat prin fumare sau consumat cu alimente sau bauturi. Hasisul este doar rasina extrasa si purificata prin diferite procedee din marijuana, insa este mai activ ca aceasta. Cannabisul este o planta ilegala in marea majoritate a tarilor lumii. Marocul este principalul producator de hasis, cu 70% din productia mondiala. Dependenta fizica de substante active din Cannabis nu a putut fi demonstrata pana in prezent. Aparent, nu exista simptome de sevraj fizic dupa oprirea consumului.

Marijuana

este amestecul verde, maro sau gri din frunzele, tulpinile, semintele si florile uscate ale canepei (Cannabis Sativa) si are aspect de tutun verzui, taiat foarte fin. Fiecare tip de Marijuana contine THC (Tetra-hidro-cannabinol). Cu cat valoarea THC-ului este mai mare, cu atat mai puternice sunt efectele acestui usor drog. Efectele substantelor active din Cannabis depind in mod decisiv de personalitatea si mediul social al consumatorului. Unii oameni nu simt nimic daca fumeaza Marijuana, iar altii se pot relaxa si pot avea un sentiment inaltator. Printre efectele initiale se numara adesea o stare de agitatie, insotita ocazional de stare de tensiune si anxietate, stari ce vor fi urmate de un sentiment placut de siguranta si ocrotire. Urmeaza stari introspective si echilibrate, de un calm deosebit. Alteori pot aparea oscilatii ale starii de spirit, rasul nemotivat alternand cu tacerea contemplativa. Nu da dependenta.

Mai sunt o gramada de tipuri de droguri, dar nu mai enumar, ca deja devine prea incarcata lista. In schimb, vreau sa citesz niste chestii scrise in „Weekend cu mama”, ca tot veni vorba mai devreme. In primul rand, „Weekend cu mama” e o carte despre Cristina, o tipa dependenta de heroina. Mama ei a plecat in Spania cand ea avea 3 ani si-a lasat-o in grija unor rude. Cand a crescut, a devenit rockerita si nu mai suporta sa stea la matusa si unchiul ei, pentru ca unchiul ei se purta mizerabil cu ea si avea ganduri perverse si bullshit-uri de-astea. So…tipa a plecat de acasa. A facut un copil, o fetita care deja avea 3 ani si s-a apucat de droguri prin intermediul unor prieteni. A devenit dependenta. Si chiar atunci a aparut maica-sa in tara, ca sa vorbeasca cu ea, ca sa se impace. Ea nu a suportat si a facut OD (overdose). A ajuns la Orbegia, la dezintoxicare si asta ar trebui sa fie jurnalul scris de ea si tot ce s-a intamplat prin viata ei, de cand cu heroina. Deci, uite niste citate interesante:

„Deci nu-mi vine sa cred ca ma simt si io in sfarsit un pic mai bine. Prima oara cand nu-mi vine sa vomit iata ca printr-o minune nici nu mai plang.”

„Faza asta de spital, adica la modu ca esti bolnav, si mai sunt si altzi bolnavi cu tine, si eu sunt si claustrofoba. Ma termina peretzii, ma termina patura ca ma intzeapa, pur si simplu imi vine sa arunc cu toate de pe mine.”

„Chiar imi imaginam ca o sa fie mai hardcore adica la tot ce am auzit de faza asta cu sevraju de la dezintoxicare…

Dincolo ca te doare parca da cineva cu caramizi in tine incontinuu vreo 5-6 zile n-as avea ce sa zic. Daca esti obisnuit cu durerea merge treaba.”

„Aici e super. Cel mai bun mediu sa te lasi de heroina. Unii pacientzi urla majoritatea se bat si in general daca iesi la plimbare in curtea interioara ai toate sansele sa dai printre pacienti de un dealer cu vreo trei bile in chilotzi. Dar pana la urma, cum zice domnul doctor, pentru care chiar am respect, e o chestie de ce vrei tu sa faci in viatza.”

„Deci, pentru toata lumea care ar putea sa invete ceva din povestea mea, in primul rand ma numesc Cristina… sunt pe dava adica heroina de doi ani si ceva, asta numarand de la prima tigara. Mi-a parut din prima extraordinar de mult, adica de prima oara cand am simtit ceva, care a fost cam a doua sau a treia oara. In momentul acela m-am gandit: cred ca cineva a inventat drogul asta special pentru mine. Asa a inceput relatia mea cu heroina, alias davaua. Ca asa i se zice de fapt, dava. Ce sa zic? Iti ocupa toata viatza. Ziua ai job sa faci rost, seara bagi. Nu stii azi cum o sa faci rost in trei zile. Ma rog, sunt multe povesti. Cu davaua, nu mai ai mama, nu mai ai tata, nu ca eu as fi avut, da’ e o figura de stil.”

„Sunt sigura ca fiecare are o poveste cu cum a inceput, si primu de la care a luat, si primele ganduri, de genul „asta nu o sa mi se intample mie”, „incerc o data si gata”, „eu pot sa ma controlez”… si mai ales pentru oamenii care au cunoscut alti oameni pe dava inainte sa inceapa si ei sa bage, si au vazut cat de tare te distruge davaua, ca nu e un drog ca oricare altul.”

„Chiar daca moare cineva langa tine tu te gandesti, a, uite, moare unu langa mine, cred ca ar fi ok daca i-as face la un moment dat respiratie gura la gura, da, la un moment dat chiar o sa fac asta putin mai incolo, asta daca mai gandesti la modul constient ceva, ca poti pe de alta parte pur si simplu sa stai si sa te uiti la el cum se face albastru, dar mintea ta sa fie in alta parte, adica sa nu-ti stea mintea la asta. Sau inca o faza ca nu-ti mai pasa ce crede lumea. Daca de obicei iti pasa ca se uita lumea la tine ca esti nu stiu cum vopsita, sau puii mei, cum se uita de obicei, pe dava poti fi si in curu gol, chiar nu mai e nici o problema. Poate sa se uite si politia. Nu chiar politia, da ma rog. Asta asa, ca figura de stil.”

„Marijuana, asta pentru toata lumea si pentru oamenii care nu au treaba cu fumatul drogurilor de nici un fel, e un relaxant natural, facut din plante, care nu da dependenta, care e interzis pentru ca cei care conduc tara si lumea nu vor altceva decat sa ne controleze si sa ne spele creierii.”

„Dar sa ma intorc la prima data cand am aflat ce inseamna heroina si sa incerci sa te lasi de ea. V. a fost cel care mi-a descris pentru prima data ce inseamna sa incerci sa te lasi de heroina: „vrei sa stii cum e cand esti in sevraj dupa heroina? Imagineaza-ti cea mai mare durere de dinti pe care ti-o poti imagina. Si dupa ce ti-o imaginezi, imagineaza-ti ca o simti pe fiecare milimetru din corpul tau. Oricum dupa prima perioada nu mai simtzi nici o placere la heroina. Ai nevoie de ea ca sa te poti da jos din pat si sa te speli pe dinti si sa traiesti. Da’ oricum nu mai ai viata. Ea te conduce. Daca n-o iei cand iti cere corpul, intri in sevraj.”

Si gata. Nu mai pun, ca imediat scriu toata cartea. Sunt sigura ca mai sunt o gramada de replici foarte interesante, pentru ca am enumerat cateva doar de la inceputul ei…dar va recomand si cartea si filmul cu mare placere. Si mi-am amintit de un clip foarte tare, l-am vazut mai demult si ma gandeam ca se potriveste cu articolul deci…in incheiere, uite clipul:

 

 

 

Comentarii
  1. Pai ce sa-ti zic Ly … bravo… pff eu am vazut filmul si finalul e asa dramatic, o sa ma apuc sa citesc si cartea poate eu sti e cu totul diferit( si prin asta mi-as dori)…adica na’h ea sfarseste sa mora din cauza proxenetilor alora, dar cea ce n-am inteles eu in film ce se intampla cu fetita ei? 😐 Moare si ea?

  2. Creepe spune:

    Nu o ascultati ii o mincinoasa ia vrea sa incurajeze drogurile ba chiar mai vrea sa si incerce nu vedeti cate stie despre droguri mai bine va relaxati stati linistiti si cititi o carte Cei 3 Amigos de exemplu sau Cei 3 Amigos Special Edition =)) HAHAHAHAHA Sis mia facut placere sa imi fac reclama =))=))

  3. sk8erchick spune:

    @allelovestwilight, in carte e si mai dramatic daca citesti. Pus si simplu citesti linistita, incepi sa crezi ca totul o sa fie bine si toti o sa se inteleaga, pana cand apare scris, in cateva randuri, ca fata, Cristina, moare impuscata. Fata ei a fost vanduta de aia 2. Unu dintre ei, Jonny, se ocupa cu traficul de carne vie, vindea copii and stuff. Si celalalt tip, Glontz, fostul prieten al Cristinei, avea o datorie de 10 000 de euro la Jonny, asa ca ce s-a gandit? Sa o fure pe Andreea, fetita Cristinei si sa o vanda impreuna cu Jonny, ca sa-si achite datoria…oameni de cacat, aia. Sa citesti cartea, e foarte interesant. sunt scrise lucruri care n-au fost spuse in film, o sa-ti placa.

    Si @Creepe, nu vreau sa incurajez oamenii sa consume mizeriile alea. Vreau sa le demonstrez ca nu merita sa-si transforme viata intr-un gunoi si sa se auto-distruga. Cu drogurile chiar nu e de glumit. Si nu ma refer la cele care nu dau dependenta. Fumati, frate, cata Marijuana vreti. Da’ stii care e faza? Incepi si fumezi marijuana, dar n-o sa tina prea mult faza aia si treci la altceva. Altceva, care da dependenta. Si gata. Ti-ai futut viata. Intelegi? Nu e nimic rau daca fumezi o data, de doua ori, ca sa fii cool, sa vezi cum e…dude! Da’ dupa tigari treci la praf, la pastile, la injectii…si devii un distrus. Trist. Sec.

  4. Creepe spune:

    Hua Hua no ascultati numai minciuni vrea sa se duca cu sotu ei cand o sa fie mari si sa sio traga pe baza de droguri nu vrea sa faca lumea sa se lase vrea sa experimenteza lucruri she’s a bad girl credetima o cunosc =))=))=))

  5. sk8erchick spune:

    Da, Creepe. Cum spui tu. Ha…ha! Mare cacat. Tu cum o sa ti-o tragi cu sotia, huh? PE baza de pastilute albastre? Pe baza de Viagra?:>:>

  6. Creepe spune:

    glm sis sti ca suntem frati si glm dar totusi recunoaste si tu vrei sa incerci si daca ar fi sa facem o campanie dependenti de droguri =))=))=)) bagama si pe mn is de partea ta

  7. Andreea spune:

    Mda…..e un articol chiar foarte interesant! Pune punctul pe naivitatea oamenilor, care sunt indusi de niste intrigi aiurite, confirmate de niste „prieteni”. Ei cad in putul ispitei, nedandusi seama de gravitatea situatiei. Se cred puternici, cred ca asta e doar de incercare, doar asa, nu te afecteaza. Asa ajungi si sa fumezi sau sa devii alcoolic. Doar un mic fum si… urmeaza zeci si tot asa… pana la moarte. Un subiect exceptional! Bravo, Ly! Chiar felicitari!
    Si…Creepe:)) Care-i faza cu Cei 3 Amigos Special Edition:))

  8. sk8erchick spune:

    Bine, bine… probabil as fii curioasa…dude! Cine nu ar vrea sa simta sentimentu ala? Da cu siguranta ar fi o singura data si atat. Si da, stiu ca asa zice toata lumea la inceput, dar na…nu as prea vrea sa continui.

  9. sk8erchick spune:

    @Andreea, multumesc! E adevarat tot ce zici. Si te roaga sufletelul meu de copil inocent…nu pune intrebarea aia. Te roooog…! 😀

  10. D!3 spune:

    Frate ce cearta aici:))
    Lia ai vb ca o adevarata doctorita;))
    Cei 3 amigos Special Edition era un kkt…ce a trebuit sa fie sters imediat ce a fost scris sau si mai bine nu era scris deloc:|

  11. sk8erchick spune:

    :)) D!3, m-am informat :D, de-aia am vorbit cu termenti…”doctoricesti”:)). Si Cei 3 Amigos Special Edicion nu era un cacat, doar ca…pur si simplu a fost sters>:).

  12. Andrei J spune:

    Daca „marijuana/hasis/canepa/cannabis/hemp/1000 slanguri pentru aceasi substanta” e un drog atunci alcoolul ce e? Cofeina ce e? Alcoolul e mai periculos decat THC(cannabis), Tutunul(nicotina) e mai periculos, Cofeina e mai periculoasa, ASPIRINA e mai periculoasa. Practic NU ai cum sa mori de la consum de marijuana, de cand e omul nu s-a supradozat din cauza la marijuana.

  13. sk8erchick spune:

    Da, e foarte adevarat ce spui. 🙂 Dar eu nu vorbesc doar de genul acesta de droguri usoare…vorbesc in general. Stiu ca nimeni nu s-a supradozat pana acum cu marijuana. Si marijuana, cum am spus si-n articol, nu da dependenta. 😛

  14. […] articole Desene animatePluralul la telecomandă?!Spune NU drogurilor!Revin lent. Cred. Sper.Cursuri de chitara – Lectia 2Ouă crude și vocalizeDa' e OK […]

  15. e interesant spune:

    e interesant hmmm nu shtiam pana kama

  16. Blah.blah` spune:

    Oh, dude, ce vechi e articolu`:)). Frate, ce comm am lasat eu=)), de tot cacatu`, bha:))). Fain, ba, foarte fain:P>:D< Si sa-mi raspunzi!!!:))

  17. sk8erchick spune:

    Daaa, e cam vechi… mi-am schimbat foarte mult parerea despre lucrurile astea. Atunci doar gandeam ca o persoana ce nu stie nimic despre cum e sa te droghezi (nu, nu ma droghez, nu eu). Lucrurile se schimba.

  18. Anonimus spune:

    Vrea sa se futa cu sotu’ ei sa io lnga lu’ ala….datio dragu…vrea sa io traga in pizda…:))

  19. sk8erchick spune:

    Ba Anonimule, esti atat de deprimat, ca n-ai nici coae sa-ti scrii numele. Sau Anonimus e numele tau, dragule? Oh, ma intreb la ce s-o fii gandit ma-ta cand ti-a pus numele asta frumos. Eu nu sunt maritata, scumpete mica ce esti, dar cred ca esti atat de frustrat incat daca am sa imi ridic putin bluza te uzi imediat in chilotei. Articolul asta e cel mai de cacat articol pe care l-am scris vreodata. Nu stiu, probabil vroiam sa par interesanta. Nu am fost. Ba din contra; am dat dovada de foarte multa prostie. Am o parere total schimbata. Dar un sfat de la mine, baietasi: fumati frate cata iarba va tine pula. Nu spice-uri de cacat. Ca ajungi sa-ti vinzi si frigiderul din casa pentru un plic de Pure. Serios.

Lasă un comentariu